16.04.2018

CAMİLERDE Mİ’RAÇ BEREKETİ

Miraç Kandilinde binlerce vatandaş, Zağnos Paşa Camiine akın etti.
Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği Camilerin başında gelen Zağnos Paşa Camii, bu Miraç da doldu taştı.

Peygamber (s.a.v.) Efendimizin göğe yükselerek Allah ile buluştuğu kutlu gece olan Miraç Kandilini kutlamak isteyen vatandaşlarımız, camilere akın ederken, Zağnos Paşa Camii bu gece de manevi coşkunun yaşandığı yerlerden biri oldu.

Okunan Mevlid programının akabinde kürsüye gelen İl Müftü Vekili Ramazan TOPCAN; “Bir kere daha Miraç Kandilini idrak etmenin heyecanı içerisindeyiz. Bizleri birlik, dirlik, sağlık ve huzur içinde bugünlere kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) Mekke-i Mükerreme’deki Kâbe-i Muazzama’dan Kudüs-u Şerifteki Mescid-i Aksa’ya, oradan da göklere seyahat ettirildiği ve Allah’ın huzuruna kabul edildiği kutsal gecedir Miraç Kandili.

Bu büyük mucizenin; İsra ve Miraç olmak üzere iki önemli ayağı var. İki büyük aşamada gerçekleşmiştir.

Birinci aşama Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülmesidir ki Kur’an-ı Kerimde de anlatılan bu kısma; “ gece yürüyüşü” anlamında; “İSR” denir.

İkinci aşama ise Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Kudüs-u Şerifteki Mescid-i Aksa’dan Yüceler Yücesi Mevla’mıza yükselişidir. Bu kısım ise “ Mİ’RAÇ” olarak adlandırılır bu kısım hadis-i şeriflerle sabittir. Efendimize (s.a.v.) ; ümmetinden Allah’a şirk koşmayanların Cennet’e gireceğinin müjdelendiği, halkımız arasında Amenerresulu diye maruf olan Bakara suresinin son ayetlerinin verildiği son olarak da beş vakit namazın farz kılındığı ulvi bir gecedir.

Miraç olayının gerçekleştiği bu gece, Müslümanlarca Kadir gecesinden sonra en kutsal gece sayılmış ve bu gecenin ibadetle ihyası gelenek haline gelmiştir.
Bu geceye mahsus özel bir ibadet şekli olmamakla birlikte, bütün mübarek gecelerde olduğu gibi, bu gece de hata ve kusurlarımızdan dolayı tövbe ve istiğfar ederek Yüce Mevla’mızdan af ve mağfiret dilemeliyiz.

Kardeşlerim!
Kandiller manevi hayatımız için birer fırsat bilinmelidir. Yetim ve öksüzler sevindirilmeli, anne babalarımız başta olmak üzere büyükler ziyaret edilerek hayır duaları alınmalıdır. Dünyanın muhtelif yerlerinde mağdur ve mazlumlar için ellerimiz bir kere daha semaya kaldırılmalı, ümmetin birlik ve dirliği için dualar edilmelidir.” Dedi.

Konuşmasını Miraç Kandilini tebrik ederek bitiren İl Müftü Vekili Ramazan TOPCAN; “Bu vesile ile siz muhterem ve mütevazı kardeşlerimiz başta olmak üzere âlem-i islamın mübarek Miraç Kandilini tebrik eder, bu gecenin ümmetin birlik ve dirliğine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.” Dedi.

Program, toplu tebrikleşme ile sona erdi.