T.C. BALIKESİR VALİLİĞİ
İL MÜFTÜLÜĞÜ

BALIKESİR MÜFTÜLÜĞÜ KURULUŞU VE GELİŞİMİ

Balıkesir Müftülüğünün kuruluşu Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası olarak iki bölümde ele alınabilir.Bursa’dan Hasan Babanın Kepsut’dan Pir Alinin şehre gelişleri toprakları gibi insanlarının'da bereketli olduğunun işareti. Bu geliş Yanında gidişi de alarak yetişen elemanlar her sahada Balıkesir’in sesini duyurur. İl Müftülüğü de bu sesin halkalarından biridir.ve İlk tanıma şerefine nail olduğumuz İl Müftüsü Ali Şuri Efendi dir.(1850-1865)Ali Şuri Efendiden sonra gelen Müftünün kim olduğu tespit edilemedi. Bundan sonra Ali şuri Efendinin damadı Ağabeyzade Hacı Süleymen efendi (1865-1899),bunu takiben Osman Nuri Efendi(1899-1911) Arkasında Kodanazzade Hacı Ahmet Efendi (1912-1918) ve daha sonra Yırcalı zade İbrahim Sadık Efendi iki dönemi birleştiren köprü niteliğinde görev yaptı. cumhuriyetin ikinci Müftüsü ise Nennicizade Abdullah Esat Efendi (1923-1931)olup arkasından Çıkrıkçızade İbrahim Naci Efendi (1932-1952) gelmekte Hocamız Müftülük Hizmetlerini Haci Ali (Belediye) Camii nin yanındaki küçük binada yürütmüştür. Bu bilinen ilk Müftülük binasıdır. Ancak her geçen gün gelişme gösteren teşkilatımıza birkaç odalı daireler yeterli gelmediğinden müstakil bina yapımına karar verilmiş ve içinde 22 yıl hizmet verdiğimiz 332 m2 alana oturan 5 katlı Müftülük sitesi imar edilmiştir. Söz konusu binada 1991 yılından 31.12.2013 tarihine kadar hizmet veren İl Müftülüğümüz, İlimizin Büyük Şehir olması nedeniyle İlimiz Paşaalanı Mahallesi Mimar Sinan Caddesi No :34 'de yapımı 2009 yılında başlayan 4 katlı, müştemilatında özel Hac ve Umre Büroları, Kur'an Kursu, Konfarans Salonu, Toplantı Salonu, Kütüphane, Yemek Salonu ve İdari Bürolar bulunan yeni hizmet binasına taşınmıştır. Yukarıda adı edilen 5 katlı Müftülük hizmet binamız ise yeni oluşturulan Altıeylül ve Karesi İlçe Müftülükleri hizmetlerine tahsis edilmiştir. Camilerimizden, Şadırvana, Kur'an Kurslarımızdan, Müftülük hizmet binalarımıza kadar emeği bulunan bütün Balıkesir'li kardeşlerimizin hayırlarının kabul olması dileği ile Rahmeti Rahmana kavuşanları hayır ve dua ile yad ediyor, hayatta olan kardeşlerimize sağlık, sıhhat ve hayırlı uzun ömür diliyoruz.