22.05.2017

İMAM HATİP OKULLARININ NİTELİĞİ, PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Balıkesir İlim Yayma Cemiyeti, İmam Hatip Okulları Platformu ve Sivil Toplum Örgütlerinin katkılarıyla 13-14 Mayıs 2017 tarihlerinde Otel Basri'de, “İmam Hatip Okullarının Niteliği, Problemleri Ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” yapıldı.

Karesi İlçesi Yeşilli Camii M.Kayyımı Süleyman CENGİZ hocamızın Kur’an-ı Kerim tilavet ile başlayan program, açılış ve protokol konuşmaları ile devam etti.

İl Müftülüğü adına İl Müftü Vekili Ramazan TOPCAN, İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Yakup YILDIZ, Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi adına Doç. Dr. Mehmet ÖZKAN, Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi adına Prof. Dr. Mehmet BAHÇEKAPILI, İlim Yayma Cemiyeti adına Kurtuluş ÖZTÜRK, İmam Hatip Okulları Platformu adına platform başkanı Halil TAŞ hocalarımız birer selamlama konuşması yaptılar.

Çalıştayın ilk günü panel ve oturum şeklinde geçti. Panel bölümünü yöneten Prof. Dr. Mehmet BAHÇEKAPILI hocamız, İmam Hatiplerin öneminden bahsetti. Balıkesir İmam Hatip Lisesi mezunu olan Prof. Dr. Nevzat ÂŞIK hocamız ise kendi hayat hikâyesinden esinlenerek İmam Hatip Okullarının tarihi seyrini ve çekilen zorlukları anlattı.

Prof. Dr. Mehmet BAYYİĞİT hocamızın yönettiği I. oturumda İmam Hatiplerin idari, fiziki, yönetim ve organizasyon faaliyetleri ele alındı.

II. oturumda ise Prof. Dr. Muhsin AKBAŞ hocamızın moderatörlüğünde öğretim süreçleri, öğretim programları ele alındı.

Prof. Dr. Halit EV hocamızın moderatörlüğünü yaptığı III. oturumda öğretmen nitelikleri tartışıldı.

IV. oturumda Prof. Dr. Mehmet BAHÇEKAPILI hocamızın yönetiminde, gruplar öğrenci nitelikleri üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

Yard. Doç. Dr. Ahmet Ali ÇANAKÇI hocamızın moderatörlüğünü yaptığı V. oturumda ise hafızlık eğitimi ile ilgili konular masaya yatırıldı.

Çalıştayın 2. gününde katılımcılar, kurumlarına göre gruplar oluşturuldu. Gruplarda problemler tartışılarak çözüm önerileri rapor haline getirilerek grup sözcüleri tarafından sunumlar yapıldı.

Çalıştaya; İl ve İlçe Müftülükler adına Kur’an Kursu Öğreticisi Hanımefendiler, Hafızlık Eğitimi veren Kur’an Kurslarının yönetici ve görevli hocaları,  İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Yöneticileri, İmam Hatip Lisesi ve Ortaokullarında görev yapan idareci ve öğretmenler,  İmam Hatip Okulları Platformu Temsilcileri, Okul Aile Birliği Temsilcileri ve çeşitli dernek temsilcileri de katkı sağladı.

Çalıştayın organizasyonu aşamasında katkı sağlayan kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere çalıştaya bizzat katılarak problemlerin çözümü için öneri getiren değerli akademisyen hocalarımıza, idarecilere, öğretmenlerimize ve Kur’an Kurslarında görevli öğretici kardeşlerimize ve sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerine teşekkür ederiz.

Çalıştayın hayırlara vesile olması ve ortaya konan çözüm önerilerinin bir an önce gerçekleşmesini temenni ediyoruz.