26.05.2017

İLİMİZ, RAMAZAN’A HAZIR

Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan-ı Şerif ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 26 Mayıs Cuma günü akşamı kılacağımız ilk teravih namazının ardından 27 Mayıs Cumartesi günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız inşaallah.

Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır.

Konu, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması; “Hak” kavramı etrafında  “Üzerinde Her Canlının Hakkı Var. Bu Ramazan ve Her Zaman” olarak belirlenmiştir.

Çağımızda hakların savunulması ve korunması amacıyla uluslar arası düzeyde pek çok kurum ve kuruluşun varlığına rağmen yaşadığımız dünyada haksızlıkların, zulümlerin ve hak ihlallerinin azalması bir yana artıyor olması insanlığın geleceği adına kaygı vericidir.

Kişinin öncelikle kendisine karşı hakkı olduğu gibi, diğer insanlara, anne, baba, eş, çocuk, komşu, arkadaş, engelli, mülteci ve yetim başta olmak üzere toplumun bütün katmanlarına karşı insanî ve İslamî hakları vardır.

Hz.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz; “Mümin, canları ve malları hususunda insanların kendisinden emin oldukları kişidir.” buyurarak gönül kırmanın, insanı incitmenin ona maddi ve manevi zarar vermenin olgun bir Mü’minin tavrı olmayacağını açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca gerek Yüce Kitabim gerekse Hz.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, gerçek zenginliğin gönül zenginliği olduğu değişik vesilelerle dile getirilmişlerdir.

Gönülleri fethetmenin en müessir yolu insanlara değer vermek, onlara sevgi ve saygı ile muamele etmektir. İnsanlık ne zaman ki gönül dilini kaybetti, kıskançlık, bencillik ve adavet gibi insanı değersizleştiren olgulara mahkûm oldu. Ne zaman ki paylaşma, hoşgörü ve diğerkâmlık gibi değerler semamızdan çekildi gönüller kuraklaştı, vicdani duygular köreldi. Nice gönüllerin kırıldığı, onurların zedelendiği, insani değerlerin örselendiği günümüzde insanı insan kılan gönlün keşfi ve fethi için fert ve toplum olarak topyekûn gayret etmemiz gerekmektedir.

Bu itibarla İslâm âlemi için kutlu zaman dilimlerinden biri olan Ramazan-ı Şerif ayında kırık gönüllerin onarılması, kardeşlik bağlarımızı ve ilişkilerimizi yeniden daha güçlü bir şekilde kurmak gayesiyle; “Üzerinde Her Canlının Hakkı Var. Bu Ramazan ve Her Zaman” teması işlenecektir.

Bu kapsamda İl ve İlçelerimizde mahalli şartlar da dikkate alınarak hatimle teravih namazı kılınacak camilerimiz belirlendi. Erkek ve Kadın cemaatimize yönelik mukabelelerimiz, ayrıca kadın, çocuk ve engelli kardeşlerimize yönelik de bir dizi tedbirler alındı. Yetkili ve uzman kadromuzla aziz kardeşlerimize vaaz ve irşat hizmetleri sunmak için gerekli çalışmalarımız yapıldı. Haftanın her günü camilerimizde irşat hizmetleri sunulacak, Kur’an-ı Kerimler ve mealleri okunacaktır.

Buradan bu vesile ile bir kere daha aziz kardeşlerimize seslenmek isterim ki;

Oruçlarımızı uykularımıza değil bedenlerimize tutturalım.

İftar sofralarımızı cin sofralarına çevirecek tutum ve davranışlardan kaçınalım.

Sair zamanlarda olduğu gibi özellikle iftar sofralarında da israftan, şatafatlı ve gösterişli sofralardan uzak duralım.

Ramazan’larımızı birbirlerimizle barışmaya, küs halimizi sonlandırmaya vesile kabul edelim.

Yetim ve çaresiz insanlara çare olmaya bakalım.

Müftülüğümüz tarafından;

“Kur’an-ı Kerim Ziyafeti” programları,

Sakal-ı Şerif ziyaretleri,

Hastane, huzurevi, sevgi evleri, çocuk evleri, kadın konukevleri, hasta, engelli ve cezaevleri ziyaretleri,

Hali vakti yerinde olan kardeşlerimizi kardeş aile konusunda teşvik çalışmalarımız,

Kardeş il ve ilçe uygulamalarımız,

Dini ve ahlaki soruları cevaplamak üzere her gün bir arkadaşımız Müftülüğümüzde nöbette olacak ve yöneltilen soruları cevaplayacak.

Şehit, Gazi, engelli, öğrenci, çocuk, yetim, kadın velhasıl çeşitli halk katmanlarından oluşan iftar sofralarımız,

Tv100’ de özel programlar,

Mahalli basınımızda yayınlanmak üzere makaleler kaleme alınacaktır.

Bütün bu vb. programların zamanı ve yeri halkımıza camii kürsülerinden duyurulacak ve katılımları sağlanacaktır.

Bütün kadın erkek, genç ve çocuk cemaatimizi camilere bir kere daha davet ediyorum.

Bu vesile ile Ramazan-ı Şerif ayının İlimize, ülkemize ve tüm İslam Âlemine hayırlar getirmesini Yüce Mevla’mızdan temenni ediyorum.

Selam ve dualarla…

Ramazan TOPCAN