20.09.2017

İL MÜFTÜLÜĞÜMÜZDEN ESNAF VE SANATKÂRLARA ZİYARET

İl Müftü Vekili Ramazan TOPCAN, Ahilik Haftası nedeni ile Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanlığına ziyarette bulundu.

Ziyarette konuşan İl Müftü Vekili Ramazan TOPCAN: “Ticaret, dürüst ve güvenilir olmaktır. Ticaret, hakka riayettir. Ticaret, helal haram bilmektir. Ticaret, alın teri kurumadan işçinin hakkını ödemektir. Ticaret, insan onuruna saygıdır. Ticaret, insanın görmediği yerde Allah’ın gördüğünü bilmektir. Allah Resulü (s.a.v.): “Güvenilir Mü’min bir tüccar, kıyamet gününde şehitlerle beraberdir.” buyurarak tüccardaki güven ve doğruluk özelliğine dikkatlerimizi çekmiştir.

Namaz, Oruç, Hac ve Zekât ibadet olduğu gibi Yüce Rabbimizin hoşnut ve razı olduğu her türlü tutum ve davranışlarımız da ibadettir.  Kişinin bana zarar verdi benden sonra gelen kardeşime zarar vermesin inancı ile yoldan taşı kaldırması ibadet olduğu gibi, kazancını helâl yoldan elde etmesi, İslamî prensiplere uygun olarak ticarî ve iktisadî davranışlarda bulunması da ibadettir. Kısaca hayatın her alanını geniş anlamda ibadet kapsamına alan Yüce dinimiz İslam; ticareti de ibadet olarak değerlendirmiş; bunun gerçekleşmesi için ticarî hayatta uyulması gerekli ahlakî prensipler getirmiştir. Buna göre Müslüman bir tüccar; helal kazanca ulaşmak için yalan söyleyemez, müşterilerine hainlik edemez, sözüne ihanet edemez, yalan yere yemin edemez, çok kazanma uğruna başkalarının malına tecavüz edemez, ticarete hile karıştıramaz, kötü malı gizleyerek satışa sunamaz, müşteri kızıştıramaz, emeği sömüremez, eldeki metrenin ve tarazının ayarı ile oynayamaz.

Dinimizin ticarî ve iş ahlakından ilham alan ecdadımız, daha on üçüncü yüzyılda Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan, dürüstlüğü, sevgiyi, kardeşliği, dostluğu, yardımlaşmayı, hoşgörüyü, bilgiyi ve dayanışmayı sanat ile birleştiren Ahilik teşkilatını kurmuştur. Bu teşkilat, iş ve ticaret hayatı içerisinde yer alan her bir mensubunu doğruluk, güvenirlik, cömertlik, tevazu gibi prensipler şemsiyesi altında birleştirmiş ve her şeyden önce onları “kardeş” kılmıştır. Ahlâkın ticarî hayat için de vazgeçilmez olduğunu mensuplarına her daim telkin eden Ahilik teşkilatı; insanların aldatılmasına engel olduğu gibi Yüce Rabbimizin; “Emanetleri ehline verin” ilahî düsturu ile hareket ederek işlerin ehline tevdi edilmesinde de önemli görevler yüklenmiştir.” Dedi.

Birlik Başkanı Fehmi ERDEM Bey de, yapılan ziyaretten duydukları memnuniyetlerini dile getirdi.

İlgi ve alakalarından dolayı birlik başkanımıza ve değerli çalışma arkadaşlarına bir kere daha teşekkür ediyoruz.