11.06.2018

YER GÖK İNSAN

Kadir gecesi nedeni ile vatandaşlarımız camilere akın etti.  Birçok camide içeriye sığmayanlar cemaat, namazlarını avluda serilen sergiler üzerinde kıldı. Yaşanan bu yoğunluktan İlimiz Zağnos Paşa Camii de nasibini aldı. Zağnos Paşa Camii, en kalabalık günlerinden birini yaşadı

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda İl Müftümüz Ramazan TOPCAN, Kadir gecesi ile ilgili vaaz verdi. Vaazında ; “Bir taraftan Kadir gecesini ihyaya çalışırken diğer taraftan da en sevgili misafirimizi uğurlamanın hüznünü yaşıyoruz.

Kadir gecesi; Kur’an-ı Kerimin Levh-i Mahfuz’dan dünya semasındaki Beytü’l-İzzet’e toptan, oradan da yeryüzüne parça parça indirilmeye başlandığı, Hz. Cebrail (a.s)’ in Hz.Peygamber (s.a.v.) Efendimize ilk vahiy ile birlikte Peygamberlik vazifesini getirip tebliğ ettiği kutsal gecedir. Diğer bir ifade ile Kur’an-ı Kerimin doğduğu gecedir kadir gecesi.

Hiç şüphesiz senenin en kıymetli ayı; mübarek Ramazan-ı Şerif ayındayız. Bu ayın da en kıymetli günleri; son on günüdür. Zira Kur’an-ı Kerimde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir gecesinin bu on gün içerisinde olması kuvvetle muhtemeldir. Rivayetlerin çoğu da bu doğrultudadır.

Kadir; hüküm, azamet, şeref, güç, yücelik, takdir (planlama) ve tedbir (idare etme) gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde, “leyletü’l kadr” şeklinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kur’an-ı Kerim’in 97. Kadir süresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Bu sürede Yüce Allah [Azze ve Celle] şöyle buyurmaktadır. “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Görüldüğü üzere bu surede, Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiği ve bu gecenin, bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Buradaki rakam, olayın değerini sayılarla sınırlama, bir tahdit değil, sadece çokluğu ifade etmek içindir.

Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kur’an-ı Kerimin indirilmesi, insanlığın hidayetine bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece, özel bir anlam ve değer taşır.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanabilmelerine karşılık Müslümanlara Kadir gecesinin verildiğini bildirmektedir.” Dedi.

İl Müftümüz Ramazan TOPCAN’ın dualarının ardından teravih namazına geçildi.

Ayrıca Zağnos Paşa Camii başta olmak üzere İl genelindeki bazı camilerimizde teravih namazı sonrasında Sakal-ı Şerif ziyarete açılırken vatandaşlar Sakal-ı Şerif'i görmek için uzun kuyruklar oluşturdu.