28.02.2017

2017 YILI HAC KESİN KAYITLARINDA İZLENECEK YOL

1- 2017 yılı hac kuraları, 24 Şubat 2017 Cuma günü saat:15:00’da Türkiye Diyanet Vakfı konferans salonunda (Kocatepe), bilgisayar ortamında ve kamuoyuna açık bir şekilde çekilmiştir.

I-Hac kurasına katılan vatandaşlarımız, kura sonuçlarını aynı gün saat 23:00’dan itibaren TC Kimlik numaralarıyla Başkanlığımızın www.diyanet.gov.tr adresinden öğrenmeye başlamışlardır.

II-Çekilen kura sonucunda kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımız kayıtlarını 03 - 13 Mart 2017 tarihleri arasında yapabileceklerdir.

III- Hacca gitmek üzere Kesin Kayıt yaptırmak için gerekli olan Kontenjan Belgesini (Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi) http://hac.diyanet.gov.tr adresinden 03 Mart 2017 Cuma günü Saat:08:30’dan itibaren internet ortamından veya Müftülüklerden alacaklardır.

IV- Kesin Kayıt belgesini almak için vatandaşlarımız internet ortamından http://hac.diyanet.gov.tr adresindeki Hac Kesin Kayıt Menüsünden kendi TC Kimlik numaralarını girdikten ve ekrana gelecek güvenlik aşamalarını da geçtikten sonra, cep telefonlarına gelecek olan SMS şifresini gireceklerdir. SMS şifresi girildikten sonra gelecek ekrandan vatandaşlarımız Diyanet Organizasyonu veya Acenta Organizasyonunu seçerek belgelerini alacaklardır. Yukarıdaki işlemleri tamamladıysanız;

A- DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ORGANİZASYONU İLE HACCA GİTMEYİ TERCİH EDİYOR İSENİZ:

a) 03 - 13 Mart 2017 tarihleri arasında kayıtlı bulunduğunuz ilin İl Müftülüğüne giderek beraber olduğunuz kişileri de kontrol ederek hacca hangi hava limanından uçmak istiyorsanız o hava limanını ve konaklama türü ile alakalı tercihlerinizi belirtiniz.

b) Tercih ettiğiniz hac konaklama türüne ait ücretin tamamını (her bir kişi için TC Kimlik numarası, Ad, Soyad ve geçerli bir cep telefonunuzu vererek) 03 - 13 Mart 2017 tarihleri arasında ilgili bankalardan birine yatırınız. (Albaraka Türk ve Vakıf  Katılım Bankalarında taksit imkanı bulunmaktadır.)

c) Hac ücretinizi yatırdıktan sonra kesin kayıt işleminiz tamamlanmış olacaktır. İlgili bankalardan birine süresi içerisinde hac ücretini yatırmadığınız müddetçe hacca kesin kayıt yaptırmış sayılmayacaksınız.

d) İl hac bürolarımızın size vereceği form dilekçeyi ve özellikle form dilekçenin ekinde olan açıklamaları dikkatlice okuduktan sonra doldurunuz.

e) Pasaport işlemlerinize, Kesin kayıt işlemlerinizi yaptırdıktan ve İl Müftülüğünün bilgilendirmesi doğrultusunda başlayabilirsiniz.

B- HACCA GÖTÜRMEYE YETKİLİ SEYAHAT ACENTELERİNDEN BİRİ İLE HACCA GİTMEYİ TERCİH EDİYOR İSENİZ:

İnternetten aldığınız “2017 YILI HACCI İÇİN ACENTEYE KESİN KAYIT YAPTIRABİLİR” belgesi ile İl Müftülüklerinden, TÜRSAB’dan veya Başkanlığımız internet sayfasından öğrenebileceğiniz 2017 yılı için HACCA KAYIT YAPTIRMA YETKİSİ bulunan acentelerden birine 03 - 13 Mart 2017 tarihleri arasında kesin kaydınızı yaptırınız.

GENEL AÇIKLAMALAR:

1- Kesin kayıt hakkı elde edenlerden her hangi bir mazeret sebebiyle kayıt yaptırmayarak, bu haklarını gelecek yıllara devretmek isteyenlere bu imkân tanınmayacaktır.

2- Kesin kayıt hakkı elde edenlerden; sağlık durumu ve yaşlılık sebebiyle hacca gidemeyeceği heyet raporu ile tespit edilen hacı adaylarının yerine, noterde vekâletname verecekleri 65 yaş altı bir kişiye daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın kesin kayıt hakkı verilecek, bu şekilde gidişler arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecek, vekâlet verenin ise hac arşiv kaydı tutulacaktır.

3- Diyanet veya Acentaya “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesi olmayan hiç bir hacı adayının kaydı yapılmayacaktır.

4- Kuraya birlikte katılıp sırası gelenlerin isimleri “2017 Yılı Hac Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi ” ne birlikte yazılacaktır.

5- Kayıt sırası geldiği halde herhangi bir sebeple kaydını yaptırmayanlar ile kesin kayıt süresi geçtikten sonra müracaat edenlere her hangi bir kayıt hakkı verilmeyecektir.

6- Kesin kayıt süresi sonunda hac konaklama türlerine göre ayrılan kontenjanlarda boşluk olması durumunda, bu kontenjanlar hac konaklama türlerindeki kura sırası gözetilerek 16 - 24 Mart 2017 tarihleri arasında alınacaktır.

7- 2017 yılı haccı için müracaat eden şehit yakınları ile gazi ve eşlerinden 24.02.2017 tarihinde çekilen kura sonucu kesin kayıt hakkı elde edenler, birlikte müracaat ettikleri grubuyla kesin kayıt yaptırabileceklerdir.

8- 2017 yılı kura sonucu kesin kayıt hakkı elde edemeyen; şehitlerin anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinin kayıtlarının yapılabilmesi için;

- Şehadet veya gazilik belgelerini ibraz etmeleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu tarafından oda tercihli konaklama türüne ait hac ücretlerini ödemeleri kaydıyla 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında kesin kayıtları İl Müftülüklerince alınacaktır.

- Şehitlerin Anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları; Gazilerin ise Kendisi ve eşleri dışındaki şartları taşımayan diğer grup üyelerinin bağlantıları koparılacaktır.

9- Hac Konaklama Türleri ve Ücretleri ile ilgili detaylı bilgilere Başkanlığımızın web sayfasından ulaşılabilir.

Hac Takvimi İle İlgili Hususlar:

• Hac çıkışları 31 Temmuz – 26 Ağustos 2017 (Hicri 08 Zilkade - 4 Zilhicce 1438), dönüşler ise 05 Eylül – 30 Eylül 2017 (Hicri 14 Zilhicce 1438 - 10 Muharrem 1439) tarihleri arasında yapılacaktır.