21.03.2018

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Dini hayatımızda “ Üç Aylar” diye bilinen çok feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimine bir kez daha girdik. 19 Mart Pazartesi günü Üç Ayların ilki olan Recep ayının birinci günüydü. Bu gece ise 22 Mart Perşembe gecesi Regaib Kandilidir.

Üç Aylar kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Mübarek Üç aylar Rahmet dalgalarının coştuğu manevi huzur ve sükûnun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı aylardır.

Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi; “ Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.”

Ülkemizde de asırlardır bir “Üç Aylar” geleneği oluşmuş; Ramazana hazırlık Recep ayının gelmesiyle başlar hale gelmiştir.

Üç Aylar mübarek gecelerle doludur. Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regaib gecesi, yirmi yedinci gecesi Mirac Gecesidir.

Üç Ayların ikincisi olan Şaban ayı ve onun içerisinde bulunan Berat Gecesi de Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber (S.A.V.) Şaban ayına ve bu ayın 15.gecesi olan Berat gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya etmişlerdir. Bu gecenin gündüzünde de oruç tutmuştur.

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir gecesinin ise dini hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Üç ayların başlangıcının habercisi olan 22.03.2018 Perşembe gecesi mübarek Regaib Kandilidir. Kandil sebebiyle başta yatsı Piri Reis Camii olmak üzere tüm camilerimizde akşam ile yatsı namazı arası program yapılacaktır. Kadın erkek tüm halkımız davetlidir.

Regaib kandilinin ülkemize ve ilçemize sağlık ve barış getirmesini Allah’tan temenni ederim.

Adem ESER

Erdek İlçe Müftüsü