12.11.2020

12.11.2020 TARİHİNDE YAPILAN “ PANDEMİ SÜRECİNDE ALINAN TEDBİRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ” TOPLANTISI

Karesi ve Altıeylül Müftülükleri 12.11.2020 Perşembe günü saat 14.00’te Balıkesir İl Müftülüğü Konferans Salonunda “Pandemi Sürecinde Alınan Tedbirlerin Değerlendirilmesi” amacı ile bir toplantı düzenlemişlerdir.

Toplantıya Balıkesir İl Müftüsü Ramazan TOPCAN, Karesi İlçe Müftüsü Fahri SAĞLIK ve Altıeylül İlçe Müftüsü Hayati YELKOVAN ile Karesi ve Altıeylül Müftülükleri din görevlileri katılmışlardır.

Karesi Müftüsü SAĞLIK toplantıda  yaptığı konuşmada özetle;

Değerli Arkadaşlar;

Bildiğiniz gibi 2020 Yılı İnsanlık için hüzün yılı oldu. Kovid-19 adı verilen bir virüs pek çok dengeyi alt üst etti.

Devletimiz bütün kurum ve kuruluşları ile bu salgınla mücadele eylem planları hazırlayıp uygulamaya koydu. Bu kapsamda camilerle ilgili olarak;

Camilerimiz ;

16 Mart 2020 de cemaatle ibadete kapatıldı

29 Mayıs’ta  Bahçeleri müsait camiler Öğle-İkindi ve Cuma  namazları için belirlenen  tedbirlere uymak şartı ile açıldı

24 Haziran’da da yine belirlenen tedbirlere uymak şartı ile tamamı açıldı

Değerli Arkadaşlar;

Salgın hastalıkla mücadele çerçevesinde belirlenen üç temel kural olan MASKE- SOSYAL MESAFE VE HİJYEN üzerinde titizlikle durmamız gerekiyor.

Camilerimizde bu temel kurallar MASKE- SECCADE- SOSYAL MESAFE VE HİJYEN olarak belirlendi.

Dün gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısına katılarak bizleri onurlandıran Valimiz Sayın Hasan ŞILDAK pandemi sürecinde din görevlilerimizin gerek camilerinde gerekse cami dışında ifa ettikleri görevleri takdirle karşıladıklarını, bir müddet evvel İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU’nun da aynı doğrultudaki fikirlerini kamuoyu ile paylaştıklarını ifade etmişlerdir.

Sayın Valimiz Hasan ŞILDAK beyefendi ile, Karesi Kaymakamımız Sayın Abdulkadir DEMİR’in sizlere en derin sevgi ve muhabbetlerini iletiyorum.

Ben de Karesi İlçe Müftüsü olarak bu süreçte gösterdiğiniz özverili üstün gayretleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bu toplantı münasebetiyle hatırlatılmasında fayda mülahaza ettiğim bazı hususları dikkatlerinize sunuyorum.

1.  Camilerinizde devlet adına yetkili, görevli ve sorumlu sizlersiniz. Camilerinize girip-çıkarken bu şuurla hareket ediniz.
  2. Salgın Hastalık Tedbirleri çerçevesinde cami ve Kur’an Kurslarımız ile ilgili sürecin başından itibaren alınan tüm tedbirler aynen geçerlidir. Aldığımız tedbirleri hatırlatmak gerekirse;
  • Camimizin sosyal mesafeye uygun cemaat kapasitesi ilan yazılarımız
  • İç-dış sosyal mesafe belirleme çizgilerimiz (Önümüzdeki kış mevsimi göz önüne alınarak Sosyal Mesafe İşaretlemeleri bir saf ara bırakılarak değil de safın hemen arkasından çaprazlama usulü ile yeniden işaretlenip kapasitenin yeniden belirlenmesi tavsiye olunur. )
  • Maske- Seccade ve Sosyal Mesafe uyarı yazılarımız
  • Dezenfektan malzemelerimiz
  • Şadırvan ve WC’lerde temizlik, hijyen ve sıvı sabun malzemelerimiz.
  • Bu konularda deformasyon veya eksikliklerimiz varsa acilen giderilmesi gerekir.
  1.  Cami içi ve minareden yapılması istenilen duyuruların titizlikle ve harfiyen yerine getirilmesi hayati öneme sahiptir.
  2. Maske ve seccade kuralına ısrarla uymayanların isim adres ve telefonlarının Müftülüğümüze bildirilmesi gerekir.
  3. Çok yaşlılara namazlarını evde kılmalarının tavsiye edilmesi uygun olacaktır.
  4. Cuma namazları için özel önlemler alınması gerekir. Bu cümleden olmak üzere;
  • Cuma Heyeti Listelerinin Güncellenip işlevsel hale getirilmeleri
  • Görevlilerimizin cami girişlerini kontrol etmeleri
  • Kapasite dolunca içeriye cemaat alınmaması önem arz etmektedir.
  1. Cenaze namazlarında maske ve sosyal mesafe uyarılarının yapılmasına ısrarla devam edilmelidir.
  2. Taziyelere nezaret edilmeli, özellikle toplu taziyelerin önlenmesi sağlanmalıdır.
  3. Kırsal Mahallelerde bulaşma oranı yükselmiştir. Tedbirler tekrar gözden geçirilerek tavizsiz uygulanmalıdır.
  4. Personelimizin alması gereken kişisel tedbirler.
  • Ziyaretler azaltılmalı
  • Çok zaruri olmadıkça İl dışına çıkılmamalı, il dışından gelenlerle temastan kaçınılmalıdır.

Hepinize tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda üstün başarı, sağlık ve mutluluklar dilerim. Rabbim bu musibetten hepimizi korusun temennisinde bulundu.