16.11.2022

ORUÇBEY CAMİİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Birinci inşa tarihi 15. Yüz yıl, İkinci inşa tarihi 1907 yani 115 yıllık olan ilçemizin en eski mabedi Yıldırım Beyazıt'ın ünlü Komutanının yaptırdığı tarihi Oruç Bey Camii nam-ı diğer CAMİ-İ ATİK yani ESKİ CAMİİ de kapsamlı restorasyon çalışmaları başlamıştır... Destek ve katkılarından dolayı Kepsut Belediye Başkanımız Sayın İsmail Cankul beye ve restorasyonu yapan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve şirket yetkililerine teşekkür ederiz. Rabbim kazasız belasız tamamlamayı nasip etsin inşallah...

ORUÇ BEY KİMDİR?

Oruç Bey Bursalı devlet adamı ve ünlü bir komutandır. Lala Şahin Paşa’nın torunu, Kara Timurtaş Paşa’nın oğlu, Umur (Omur) Bey, Yahşi Bey, Ali Bey ve Mahmut Çelebi’nin kardeşidir. Yıldırım Bâyezid döneminde (14. yüzyıl sonu) komutanlık yapan Oruç Bey Fetret Devri’nde önce Süleyman Çelebi tarafında görevlendirilmiş, daha sonra Çelebi Mehmet’in hizmetine geçerek 1422 yılında Beylerbeyi ve ardından II. Murat döneminde (15. yüzyılın ilk yarısı) vezirlik görevine getirilmiştir. Osmanlı devletinin Fetret Devri’nden çıkarak yükseliş dönemine girişinde oldukça önemli görevler üslenmiştir. 1424 yılında Bursa’da vefât eden Oruç Bey, kardeşi Mahmut Çelebi tarafından yaptırılan ve Kapamalı Mektep olarak anılan mektebin avlusuna, diğer bir bilgiye göre ise kendi adına yaptırdığı mescidin avlusuna defnedilmiştir. Hemen karşısında bugün sadece kalıntıları kalmış olan eski Oruç Bey Hamamı bulunmaktatır. Oruç Bey babasının yattığı Timurtaş Paşa Külliyesi’nde Demirtaş Paşa Hamamını, Hisar da bir hamam ve mescit, Balıkesir’de medrese, hamam ve mescit, Kepsut’da Cami yaptırmıştır. Cenab-ı Hak tüm ecdadımızdan razı olsun.