Erdek eski tarihlerde “Artaki, Aptakh, Artacie, Artak, Artake, Cyzicuz, Equise, Equisse” adlarıyla bilinmekte ise de buraya bu adları verenlerin kimler olduğu bilinmemekte ancak bu isimlerden Erdek’in kuruluşunun çok eski yıllara dayandığı anlaşılmaktadır.
Erdek M.Ö. 361 yılında önce Kapıdağ ile birlikte Kyzikos egemenliği altına girmiş, daha sonra Roma ve Bizans egemenliği altında kalmıştır. Helenistik çağ boyunca Kyzikos’un bir dış mahallesi, Roma çağı içinde de küçük bir kasaba hatta köy durumunda kalmıştır.
Erdek 1339 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedilip bütün Kapıdağ Yarımadası ile birlikte Osmanlı egemenliğine geçmiştir.
Erdek, 1603 yılında Galata kazasına bağlı bir kariye iken, 1831 tarihinde merkezi Bursa Hüdavendigar sancağına katılmış 1843 yılından itibaren Marmara kazasına bağlanmış, aynı yıl içinde idari değişiklikle Erdek Sancak Kaymakamlığına yükselmiş, 1846 yılında Erdek Hüdavendigar livaları arasında yer almış, 1873 yılında Erdek kazasına 8 merbut müdürlük (Bandırma, Gönen, Manyas, Paşalimanı, Kapıdağ, Marmara, Emirali-İmralı ve Erdek) bağlanmıştır.
1877 yılından itibaren Bandırma kazası ile arasında rekabet başlamış çünkü bu tarihte Bandırma bir Kaymakamlık merkezi olmuş ve müdürlükler paylaşılmıştır. Erdek 1926 yılında Bandırma’ya bağlanmış tekrar 28.05.1928 tarihli ve 900 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1282 sayılı On Kaza Teşkiline Dair Kanun ile 1928 yılında yeniden ilçe statüsü kazanmıştır.
İlçe 1918 yılında Yunan işgaline uğramış ve 18 Eylül 1922’de işgalden Halit Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır.
İlçemize bağlı Çeltikçi, Yukarıyapıcı, Belkıs, Aşağıyapıcı, Hamamlı, Tatlısu, Karşıyaka, Çakıl, Kestanelik, Şahinburgaz, Ballıpınar, Ormanlı, Turan, Doğanlar, İlhan, Narlı, Ocaklar, Balıklı, Harmanlı, Paşalimanı, Poyrazlı ve Tuzla olmak üzere toplam(İlçe merkezi hariç)22 Mahalle bulunmaktadır. Bu Mahallelerden Balıklı, Harmanlı, Paşalimanı, Poyrazlı ve Tuzla; Paşalimanı adasında yer almaktadır. Diğer Mahalleler ise genel olarak Kapıdağ Yarımadasının etrafına dizilmiştir.
İlçe Merkezinde Alaaddin, Atatürk, Halitpaşa, Sahil, Yalı ve Zeytinli olmak üzere toplam 6 mahallemiz bulunmaktadır. Toplam mahalle sayısı 28'dir.
Turizm başta olmak üzere, İlçenin en önemli tarımsal faaliyeti zeytinciliktir. Bunun yanı sıra kırmızı soğan üretimi ve balıkçılık da bol miktarda yapılmaktadır.
Tarihi yerleri:Zeytinliada arkeoparkı
Kyzikos antik kenti
Kirazlı manastırı
Apostol mesire yeri