07.11.2016

İlçe Müftülüğümüz

BİGADİÇ MÜFTÜLÜĞÜ

I- KURULUŞUN GENEL TANITIMI:

22.06.1965 tarihinde kabul edilerek, 02.07.1965 gün ve 12038 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun.

Madde: 1 – İslam Dininin İnançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.

a- İlçe Müftülüklerinin Görevleri:

İlçe Kuruluşlarının başında bir Müftülük bulunur, bu Müftülük orada Diyanet İşleri Başkanlığını temsil eder. İlçe Müftülükleri İl Müftülüklerine bağlıdır. İlçe Müftülükleri bölgelerindeki din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetir. Din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip kontrol eder.

b- Teşkilat Yapısı:

 Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Mart 1924 tarihinde 429 Sayılı Kanunla Başbakanlığa bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. Anayasamızın 136. maddesinde belirtildiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı, genel idare içinde yer alan bir kamu kurumu olup, "laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. İlgili kanunda da bu görevler, "İslâm Dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, Din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek" şeklinde belirlenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her türlü siyasi görüş ve düşüncenin üstünde kalarak milli birlik ve dayanışmayı temin etmeyi, kardeşlik, yardımlaşma ve fedakarlık başta gelmek üzere dinimizin yüce prensiplerini vatandaşlarımıza tanıtmayı, din konusunda halkımızı doğru bilgilendirmeyi, manevi ve ahlaki değerlere bağlılıklarını artırmayı amaç edinmektedir.

Başkanlığımız din hizmetlerini ifa ederken ve yönetirken mezhep, eğilim, kültür ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın toplumun her kesimine eşit hizmet sunmaya, kişilerin dinin gereklerini yerine getirme veya getirmeme özgürlüğüne saygılı olmaya büyük özen göstermektedir. Peygamberimiz (SAS)’in "müsamaha dini" olarak tanımladığı Yüce Dinimizin birlikte ve barış içinde yaşamayı kolaylaştıran hoşgörüsü de bunu gerektirmektedir. Din hizmetlerinin ifasında asırlardır devam ede gelen dinî tecrübenin, amelî ve fikrî mirasın ortak paydasının esas alınması ve istikrarın korunması da, toplumsal barışa ve dinin bütünleştirici işlevine atfettiğimiz önemin bir parçasını teşkil eder.

Diyanet İşleri Başkanlığı yurtiçinde il ve ilçe müftülükleri olarak, yurtdışında vatandaş ve soydaşlarımızın yaşadığı ülkelerde ise din hizmetleri müşavirlik ve ataşelikleri şeklinde teşkilatlanmış bulunmaktadır. Başkanlık gerek merkez, gerekse taşra ve yurtdışı teşkilatlarındaki kadrolarıyla, yasal görev tanımına uygun olarak ve yukarıda zikredilen prensipler doğrultusunda işlevini başarı ile yerine getirmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının yapısı, sunduğu hizmetler ve gerçekleştirdiği faaliyetler çeşitli vasıtalarla halkımızın dikkat ve takdirine sunulmaktadır.

İLÇENİN GENEL KADRO DURUMU:

İlçe Müftülüğümüzde 1 Müftü, 1 Şube Müdürü 2 Vaiz, 1 Din Hizmetleri Uzmanı 1 Murakıp, 1 Şef, 3 V.H.K.İ., 1 Şoför, 2 Hizmetli olmak üzere dairede toplam 13 kadromuz bulunmaktadır. Toplam 16 tane Kuran Kursumuz mevcut olup 19 Kuran Kursu Öğreticisi görev yapmaktadır.İlçemizde 102 camimiz mevcut olup 102 İmam-Hatip ve 14 Müezzin-Kayyım kadromuz bulunmaktadır.

MÜFTÜLÜK HİZMET BİNASI:

Müftülük hizmet binası 4 kattır. 1. katta Merkez 4-6 Yaş Kur’an Kursu, 2. Katta Merkez Kız Kur’an Kursu, 3. katta müftülük hizmet binası, 4. Katta Toplantı Salonu bulunmaktadır. Müftülük hizmet binasının mülkiyeti, Türkiye Diyanet Vakfına aittir. 

ARAÇ DURUMU:

Müftülüğümüzün hizmetinde kullanmakta olduğumuz Türkiye Diyanet Vakfına ait 2007 model 10 UU 876 Plakalı HYUNDAI marka araç bulunmaktadır.

LOJMAN DURUMU:

Müftülüğümüzde 4 adet lojman bulunmaktadır.

Müftülüğümüze bağlı sosyal ve yardımcı tesis bulunmamaktadır.